info


De Nederlandse kunstenaar Ewout Vis (1962) studeerde in de tweede helft van de jaren '80 aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem en is sinds zijn afstuderen begin '91 werkzaam als beeldend kunstenaar.


Aanvankelijk maakte hij vooral schilderijen en werk op papier en experimenteerde met minder gebruikelijke materialen, zoals beeldhouwerswas, houtskoolpoeder en grafiet. Meer en meer raakte hij gefascineerd door de specifiek beeldende kwaliteiten van dergelijke materialen. Hij ging wandplastieken vervaardigen waarin het materiaal een even belangrijke rol heeft als de compositie van het beeld.


In 2009 werd Vis interesse in glas opgewekt door de verwondering over de schoonheid van het breukvlak van een vlak stuk glas. Vis: "Vergeleken bij de oppervlakte van een ruit heeft het breukvlak een bijna kristalachtige sprankeling en helderheid".

Aanvankelijk zag Vis het als een toegevoegd materiaal in zijn wandplastieken van beeldhouwerswas. Hierin zou het een zeer levendige lijn of vlak kunnen zijn. Individuele stroken als lijn en voor een vlak, stroken strak tegen elkaar geplaatst. Vis: "Eenmaal aan het werk, bleek dat er binnen het eenvoudige concept van gesneden en gebroken stroken glas, erg veel mogelijk is. Elke variatie in snijden en breken van het glas wordt zichtbaar doordat het licht er net iets anders op reageert. Door de transparantie van het materiaal is ook de interne ruimte van de glasmassa zichtbaar en ontstaat er een complex beeld van lichte en donkere tonen".


Deze ontdekkingen leidde er al snel toe dat glas hėt materiaal werd voor de kunst van Ewout Vis. Sinds 2010 werk hij uitsluitend nog met glas. De schijnbaar vele onsamenhangende aspecten van Vis beeldend idioom van de jaren hiervoor vloeien moeiteloos samen in de glaswerken die hij nu maakt. Daarmee lijkt het dat Vis zijn materiaal definitief gevonden heeft. Zelf zegt hij hierover: "Een belangrijke drijfveer voor het maken van de wandplastieken was een poging om de statische kant van een tweedimensionaal vlak te doorbreken. Met het glas is er niets meer statisch. Met het verloop van het licht gedurende de dag verandert het beeld, maar zelfs als je alleen al door de ruimte loopt kan het werk radicaal veranderen.

Ewout Vis  Leiden 1962    Opleiding


1985 - 1991  Hogeschool voor de kunsten te Arnhem ArtEZ)

                   studierichting Vrije Kunst   Activiteiten


1991 - 1998  Beeldende kunst

1998 - 1999  Reis door Zuid Oost Azië

1999 - 2005  Art director bij Kukler Stategie en Creatie

2007 - heden Beeldende kunst